divendres, 20 de novembre del 2015

#ATMestempreparats


Manifest Stop Pujades Transport -  #ATMestemPreparats

Al desembre noves convocatòries si no s’anuncia la baixada de preu del bitllet.


Un vegada més, en els darrers mesos de l'any les butxaques de les usuàries del transport públic es posen alerta. Són unes butxaques que han estat estripades per la violència d'una crisi que les ha convertit en precàries, aturades i més pobres.

Vam iniciar el camí -amb ingenuïtat- pensant que el transport era simplement un dret pel qual havíem de lluitar (fins i tot, lluitar per uns quants cèntims). Hem arribat, però, al convenciment que el transport públic, avui, és una expressió més d'una societat desigual, d'una administració venuda i d'una corrupció sistemàtica.

Hem après que a la ciutat de Barcelona, unes quantes estacions de metro separen el barri amb l'esperança de vida més baixa (75,2 anys a Torre Baró) i el barri amb l'esperança de vida més alta (86,5 anys a Pedralbes) i que aquesta diferència coincideix amb els nivells d'economia familiar.

Hem après que el transport públic (com altres serveis de l'administració pública), mentre pateix retallades de sou dels treballadors i apuja les tarifes a les usuàries, es mantenen (i s'amplien) ostentosos consells d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità i de les empreses operadores del transport.

Hem après com funciona el cicle de la privatització: les pèrdues d'una mala gestió del transport i una manca d'aportacions de les administracions, s'han canviat per deute i el deute, s'ha canviat, presumiblement, per un macro-projecte de cost astronòmic -en plena era de l'austeritat- anomenat T-Mobilitat, entregat a CaixaBank.

Hem après també que les mancances al transport són globals i afecten arreu del territori. L'experiència del I Congrés de Defensa del Transport Públic, ens va permetre conèixer fins a quin punt la xarxa és insuficient i inaccessible.

El nostre convenciment, doncs, és que lluitar pel transport públic és lluitar per una societat més justa i que per fer-ho, hem d'exigir unes tarifes populars i fins i tot gratuïtes per alguns col·lectius. És imprescindible per a la dignitat de les famílies i dels barris. Tenim el convenciment que és possible, que és una voluntat política.

Les usuàries, doncs, hem après, hem crescut i aquest any  hem donat un pas més: no acceptarem una congelació tarifària. Exigim:

- Una reducció de preus de tots els títols de transport en totes les zones i la gratuïtat per a estudiants i persones aturades.
- Una taula social del transport públic on es decideixi la tarificació.
- Que la T-Mobilitat sigui 100% pública i engegar un procés participatiu per definir entre totes quina T-Mobilitat volem.

Al mateix temps, fem una crida a mobilitzar-se a les estacions de metro, FGC i Renfe, en cas que l'Autoritat del Transport Metropolità decideixi no reduir les tarifes de transport per l'any 2016. 

#ATMestemPreparats
#stoppujadestransport